Honor Magic6 Lite - štýlový dizajn, excelentná výdrž

Recenzia cenovo dostupného androidu s kvalitným 6,8'' AMOLED displejom, 4 nm čipsetom, slušným 108 Mpix fotoaparátom a 5300 mAh batériou s výbornou výdržou na jedno nabitie.

Honor Magic6 Lite (základné info) cieli na zákazníkov, ktorým záleží na vzhľade telefónu, páči sa im, že má fotoaparát s vysokým rozlíšením a ocenia batériu s dlhou výdržou na jedno nabitie. 

V slovenských obchodoch sa táto novinka predáva za necelých štyristo eur a niekde vám k nemu pribalia aj darček - ďalší smartfón Honor X7a. Na oficiálnom e-shope honorslovensko.sk síce nedostanete druhý mobil zadarmo, ale získate tam aktuálne zľavu 100 eur z pôvodnej ceny, takže za Magic6 Lite zaplatíte necelých tristo eur. 

Dizajn sa podaril. Telefón má tenké telo s jemne zahnutými bočnými stenami, teda i zaobleným displejom. Aj vďaka hmotnosti 185 gramov sa drží dobre a ruka z neho nebolí ani pri dlhom hovore. 

Zadná stena je z matného materiálu, takže ľahko odoláva nečistotám a odtlačkom. Takmer tretinu zadnej strany zaberá veľký kruhový foto modul s vrúbkovanou zlatou lunetou okolo, trojicou objektívov a prisvetlovacou diódou. Na test nám prišla čierna farebná verzia, ktorá v kombinácii so zlatými prvkami pôsobila veľmi elegantne. 

Na trhu je Magic6 Lite dostupný aj v matnej zelenej a oranžovej farbe. Tá má povrch zadnej steny z napodobeniny kože a získala tým na atraktivite. V bočnej stene je umiestnený vypínač a klávesy ovládania hlasitosti, protiľahlá strana i vrchná stena je prázdna. Na spodnej je slot na dve nanoSIM karty, USB-C konektor a reproduktor s priemernou hlasitosťou. Druhý pre stereo reprodukciu zvuku tu nenájdeme. 

Možno zamrzí, že konštrukcia nedisponuje certifikáciou odolnosti voči vode a prachu, no mierne ošplechnutie by telefón mohol zvládnuť. Minimálne šuplíku na SIM karty nechýba gumené tesnenie. Elektronickú SIM kartu (eSIM) výrobca v Magic6 Lite nepoužil. Škoda. 

Prekvapilo aj skromné (ekologické) produktové balenie. Žiadna nabíjačka ani ochranné puzdro, ako sme boli doteraz zvyknutí. Okrem telefónu, USB-C kábla, spinky na otvorenie šuplíka pre SIM kartu a dokumentov tam nič iné nebolo. 

Pýchou zariadenia je veľký 6,78-palcový AMOLED displej s jemným rozlíšením 1200 x 2652 bodov, integrovanou čítačkou odtlačkov a obnovovacou frekvenciou až 120 Hz. Na výber máte napevno 60 Hz, 120 Hz alebo si zvolíte dynamickú frekvenciu, kedy si bude systém sám rozhodovať, akú rýchlosť použije podľa aktuálne zobrazeného obsahu. 

Samozrejmosťou je funkcia Always on s plánovaným zobrazením, vyberať môžete z množstva motívov, tapiet, štýlov a podobne. Čítačka odtlačkov je celkom rýchla, zvyčajne nemala problém s rozpoznávaním prstov, no ja som ju kombinovala s rozpoznávaním tváre a odomknutie tak bolo ešte rýchlejšie. 

Výrobca hovorí o super odolnom displeji, ktorý získal certifikáciu odolnosti voči pádu od švajčiarskej organizácie SGS. Nová trojstupňová ochrana zosilňuje obrazovku, rám i vnútorné súčiastky prístroja a tlmiaci materiál dokáže absorbovať až 1,2x násobok sily pádu. 

Magic6 Lite je zameraný aj na ochranu zraku. Napomáha tomu 1920 Hz vysokofrekvenčné PWM stmavovanie, ktoré pri slabom jase nebliká. Funkcia 24-hodinového cyklu zasa upravuje teplotu farieb obrazovky v súlade s prirodzeným uvoľňovaním melatonínu, čo pomáha pri lepšom spánku. Maximálny jas 1200 nitov oceníte za slnečného počasia. 

Telefón poháňa 4 nm čipset Snapdragon 6 Gen 1, ktorý ponúka dostatok výkonu, je energeticky úsporný a počas testovania som nezaznamenala žiadny zvýšené zahrievanie ani pri dlhšom používaní fotoaparátu. Kombinovaný je s 8 GB operačnou pamäťou RAM (nechýba funkcia RAM Turbo) a 256 GB úložiskom bez možnosti rozšírenia microSD kartami. 

Nad operačným systémom Android 13 beží používateľská nadstavba MagicOS 7.2 a počas recenzovania prišla aktualizácia s januárovými bezpečnostnými záplatami. Výrobca spomínal, že telefón dostane dva veľké updaty systému, teda Android 14 a Android 15, a tri roky bude dodávať bezpečnostné aktualizácie. Slušné. 

Dôležitou súčasťou dnešných smartfónov sú fotoaparáty. Na zaznamenávanie životných udalostí, momentiek a spomienok z dovolenky dnes bežne používame mobilné telefóny. Máme ich po ruke a zvyčajne je kvalita dostačujúca, pri top modeloch výborná. 

Magic6 Lite je niekde v lepšom strede. Najmä čo sa týka kvality hlavného fotoaparátu. Pri dostatku svetla sú snímky veľmi pekné s dostatkom detailov. S príchodom tmy pribúda digitálny šum, no stále to nie je nič tragické. 

Pri automatickom režime zachytáva hlavný senzor fotografie do 12 Mpix rozlíšenia, pretože tu je použitá technológia spájania deviatich pixelov do jedného pre čo najvyššiu kvalitu. Ak chcete zhotoviť fotografiu s plným 108 Mpix rozlíšením, musíte ísť do ponuky Viac a ťuknúť na "Vysoké rozlíšenie". 

Širokouhlý objektív s 5 Mpix senzorom je šikovným doplnkom k hlavnému fotoaparátu, ak potrebujete zachytiť v zábere viac ľudí, krajinu, budovu a podobne. Tretí fotoaparát slúži na makro zábery. Od 2 Mpix snímača zázraky nečakajte. 

Teleobjektív by ste hľadali márne, na priblíženie vzdialených objektov využijete ikonku 3x, teda 3-násobné bezstratové priblíženie. Maximom pri nahrávaní videa je 4K s 30 fps na hlavnom fotoaparáte a Full HD pri prednej 16 Mpix selfie kamere. Aj pri použití širokouhlého objektívu môžete nahrávať Full HD videá. 

Jednoznačným plusom Magic6 Lite je dlhá výdrž 5300 mAh batérie na jedno nabitie. Pri bežnom používaní zvládne dva až tri dni. Záleží, aké činnosti s telefónom robíte a najmä ako dlho máte cez deň zapnutú obrazovku. 

Malú výčitku môžeme mať k rýchlosti nabíjania, nájdeme tu iba 33 W technológiu, no vzhľadom na výbornú výdrž sa to dá telefónu odpustiť. Z nuly do 100 % trvá nabíjanie približne dve hodiny. Výrobca na svojom webe spomína, že aj po 1000 cykloch nabíjania a vybíjania, zostáva úroveň zdravia batérie nad 80 % pôvodnej hodnoty.

Výhody:

+ pekný dizajn

+ kvalitný displej

+ slušný hlavný fotoaparát so 4K videom

+ výborná výdrž batérie 

+ rýchly systém

+ dostatočný výkon

Nevýhody:

- širokouhlý a makro fotoaparát sú skôr "do počtu"

- chýba stereo reprodukcia zvuku

- nedisponuje certifikovanou odolnosťou voči vode

- chudobné, ale ekologické balenie

Orientačná cena: 399 eur

Záver

Honor Magic6 Lite ponúka štýlový dizajn, kvalitný displej s ochranou zraku, dostatočný výkon a slušný hlavný fotoaparát. Exceluje vo výdrži na jedno nabitie a ak využijete nákup cez oficiálny e-shop so stoeurovou zľavou, získate za tri stovky telefón, ktorý poslúži na bežné používanie niekoľko rokov. Nabíjačku pri ňom budete potrebovať menej často než pri modeloch konkurencie. 

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu