Apple iPhone 11 Pro Max - výkonnosť, odolnosť, hmotnosť

Recenzia veľkého a ťažkého smartfónu, ktorý ponúka všetko, čo treba.

K Applu som bol v recenzii iPhonu 11 nezvyčajne kritický. Nerozumiem totiž novému názvosloviu. Nástupca najlacnejšieho minuloročného modelu XR je dnes označený štandardným číslom bez prívlastku, teda iPhone 11. Nástupcom iPhonu X (desať) a XS (desať-es) je zrazu 11 Pro, a následníka veľkých pluskových modelov nazvú XS Max, aby ďalšieho o rok pomenovali ako 11 Pro Max.

Každá prémiová značka sa snaží udržať v názvoch poriadok, dokonca už aj Mercedes si upratal šialené názvy svojich SUV. V mobiloch nejaký čas neexperimentuje v názvoch najdrahších modelov už ani Huawei, nehovoriac o Samsungu. A tak mi správanie Applu pripadá ako prehadzovanie rozloženia tovaru vo vašom obľúbenom supermarkete, aby ste každé dva roky pri hľadaní pečiva narazili na zlacnené avokádo, tri zubné kefky za cenu dvoch a nové trblietavé balenie tradičného pracieho prášku.

Predajcovia vo vysvietených predajniach s logom nahryznutého jablka alebo u mobilných operátorov si s majiteľmi starých iPhonov aspoň dobre pokecajú. A o to ide. Píše sa rok 2019, nástupca kompaktného iPhonu 8 nikde, o iPhone SE nehovoriac, namiesto toho nejaké dopredajové XR, ktoré je zrazu také super, že dostalo 800-eurového 64 GB nástupcu s rovnakým HD+ displejom. Aké výhodné. A k tomu obal za 50 eur, lebo čo ak...

Fakt sa mi to nepáči. Na druhej strane musím uznať, že Apple v predajniach ponecháva aj staršie vydarené modely, ktoré sú stále dostatočne výkonné. Heslom roka 2019 pokojne môže byť, že na uspokojenie svojich potrieb väčšina z vás naozaj nepotrebuje najnovšie smartfóny. Aj tie minuloročné, dokonca aj tie dvojročné top modely sú stále veľmi schopné.

Napríklad taký iPhone 8 Plus. Veľký Full HD displej, stereo reprodukcia zvukov, slušný fotoaparát s ešte slušnejším záznamom videa, plná odolnosť voči vode a excelentná výdrž na jedno nabitie. Určite si prečítajte nielen jeho recenziu, ale napríklad aj čerstvý článok Porovnanie fotoaparátov: iPhone 11 Pro Max vs. dvojročný iPhone 8 Plus.

AMOLED displej novinky má 3,3 milióna pixelov, ale jeho pozmenená matica spôsobuje, že detaily IPS Full HD displeja (2,1 miliónov pixelov) sú po zväčšení takmer rovnaké.

Iná situácia nastáva v pozorovacích uhloch...

Čo taký iPhone 11 Pro Max, nástupca tohto modelu, reálne prináša? V prvom rade ešte vyššiu hmotnosť. Fakt je to veľké predné aj zadné sklo s oceľovým rámom po obvode cítiť. A k tomu pridajte najväčšiu batériu, akú Apple kedy do mobilu strčil. Veď ešte pred pár rokmi bola taká v iPade Mini.

V porovnaní s iPhonom 8 Plus je iPhone 11 Pro Max moderné zariadenie s návykovým odomykaním tvárou. Mne síce neprekáža ani odomykanie prstom, no takto mám k dispozícii väčšiu obrazovku. Jemnejšiu obrazovku. A vďaka AMOLED-u s krajšími farbami. To nemôžem poprieť. Hoci mne sa s belším (chladnejším) IPS-kom pracuje lepšie, pri konzume obsahu sú teplejšie farby AMOLEDu príjemnejšie.

Pochváliť musím batériu, ktorá potiahne mobil pri náročnom používaní 6 hodín rozsvieteného displeja (Screen On Time). Niekoľko dní po sebe. A za menej než hodinu a pol ho zas doplna nabijem. Za prvých desať minút dokonca dodávaná nabíjačka oživí takmer vybitú batériu o približne 20 %.

Zvýšená bola aj odolnosť voči vode. Oba modely 11 Pro môžete ponoriť až 4 metre pod vodnú hladinu, a to na 30 minút. Takú odolnosť neponúka tuším žiaden iný bežný mobil na trhu.

Majitelia starších modelov si musia zvyknúť na nové ovládanie gestami. Ťah prsta odspodu vás vráti na domácu obrazovku, ťah z ľavého okraja obrazovky do stredu vás zase vráti o krok späť. Ale pozor, iba do momentu, kedy už ostáva len návrat domov. Vtedy musíte ťah prsta zmeniť a potiahnuť pekne odspodu. Čudné, nie? Napríklad som hlbšie v nastaveniach mobilu. Ťahom zo strany sa dostanem o úroveň vyššie, potom zas, ale v základnej ponuke nastavení už ťah zo strany nefunguje. Inokedy vás zase nahnevá, že namiesto kroku späť vyrolujete z ľavej hrany ponuku nejakej aplikácie.

Všetko by to vyriešil ťah z pravého okraja obrazovky smerom doľava, na ktorý som si zvykol na čínskych smartfónoch.

Skrátka, na takto veľkom iPhone je krok späť občas riskantným akrobatickým kúskom, gestami sa podstatne ľahšie ovláda menší 11 Pro.

Zo spodnej hrany staršieho iPhone 8 Plus vyrolujem ovládacie centrum, na nových iPhonoch preň musíte prst natiahnuť až do pravého horného rohu. Vtedy konečne uvidíte aj percentuálny stav batérie, stav batérie v pripojených Bluetooth slúchadlách či názov vášho operátora. Minimálne tie percentá batérie som už v iOS 13 čakal v ikone batérie.

Úplne sa vytratil 3D Touch, teda silné stlačenie obrazovky. Už sa musíte spoľahnúť len na dlhé podržanie, ktorým sa dostanete nielen do podrobných nastavení jednotlivých funkcií z ovládacieho centra, ale napríklad aj do skratiek pri podržaní jednotlivých ikon. Napríklad podržaním fotoaparátu sa zobrazí ponuka urobiť selfie s rozostreným pozadím (selfie portrét), urobiť snímku s rozostreným pozadím (portrét), nahrať video alebo urobiť tradičné selfie. Podržanie ikony nastavení zase zobrazí ponuku pre aktiváciu úsporného režimu, skok do úprav mobilných dát, Wi-Fi a Bluetooth. Podržaním telefónu môžete rýchlejšie nájsť vyhľadávanie kontaktov, po podržaní hodín môžete rovno skočiť do budíkov, stopiek či časovača.

Ak ste teda majiteľom staršieho iPhonu, budete si na ovládanie nových jedenástok trochu zvykať a občas si možno aj zahromžíte.

Ak používate iPhone XR, XS a XS Max, už dávno viete, o čom hovorím a pokiaľ nepotrebujete širokouhlý fotoaparát, nemusí vás nová trojica iPhonov asi vôbec trápiť.

Teda, vo fotoaparátoch je tých zmien viac. Aplikácia Kamera totiž len na troch iPhonoch s prívlastkom 11 ponúka v režime Foto rýchly skok do šiestich skratiek.

Keď v nastaveniach Kamery (bohužiaľ stále hlboko v štandardných nastaveniach celého iPhonu) zapnete - citujem - zachovanie nastavení kreatívneho ovládania, tak aj pri ďalšom spustení fotoaparátu budete mať hľadáčik orezaný na 16:9 trebárs v čiernobielom režime.

Večer sa pri normálnom a dvojnásobne približujúcom fotoaparáte použije aj nočný režim. Jeho účinok (expozičný čas) môžete zvýrazniť (predĺžiť expozičný čas až na 10 sekúnd, čo je v histórií iPhonov priam nevídané) alebo vypnúť.

Žiaľ, širokouhlý fotoaparát bez optickej stabilizácie a zaostrovania neponúka ani tento šikovný nočný efekt. Škoda. Samsung a (hlavne) Huawei ostávajú v tomto smere na koni.

Ale ak som iPhone XR začiatkom tohto roka odmietol používať práve kvôli absencii pomeru strán 16:9 a chýbajúcemu širokouhlému fotoaparátu, s iPhonmi 11 aj 11 Pro Max som niekoľko pekných dní dokumentoval veľmi ochotne.

iPhone 11 Pro a 11 Pro Max ponúkajú navyše aj dvojnásobne približujúci fotoaparát. Nikdy mi nič také na mobile nechýbalo, ale v článku Takto fotí iPhone 11 Pro Max nájdete niekoľko situácii, kde som ho ocenil. A neskôr som ho využil na zaznamenávanie video projekcie na jednej prezentácii.

Na iPhone 11 Pro Max ma zaujal veľký jemný displej a výborná výdrž na jedno nabitie. Ocenil som aj rýchle nabíjanie. Ale po pár dňoch s touto lopatou ma začal lákať iPhone 11 Pro. O 110 eur lacnejší, s rovnakým výkonom a príjemnejším ovládaním - vďaka menším rozmerom. Tá výdrž na jedno nabitie mi bude chýbať, ale tých 35 gramov navyše určite nie.

Výhody:
+ konečne vynovená aplikácia fotoaparátu s pomerom 16:9 a nočným režimom pre hlavný a približujúci fotoaparát
+ mimoriadne solídne materiály zo všetkých strán, matné sklo vzadu
+ špičkový záznam videa
+ výborná výdrž na jedno nabitie
+ zachovanie Lightning konektora (ak máte doma rôzne príslušenstvo)
+ konečne iPhone so širokouhlým fotoaparátom
+ 4000 mAh batéria
+ stereo repro sa zase posunuli o krok ďalej

Nevýhody:
- 226 gramov je veľmi veľa
- stále chýba Always On Display
- širokouhlý fotoaparát (narozdiel od 1x a 2x) nepozná nočný režim
- ovládanie gestami vedia čínske značky lepšie
- fotoaparáty sa od iPhonu 8 Plus či XS Max zlepšili skôr softvérovo (16:9, nočný režim)

Orientačná cena: 64 GB za 1249 eur, 256 GB za 1419 eur, 512 GB za 1649 eur

Videorecenzia


Záver

Najväčší iPhone s najsilnejšou batériou, akú kedy Apple vložil do svojho smartfónu. A je naozaj príjemné používať mobil s takou výdržou. Nechcem sa rýpať v porovnaniach s inými, ale pocitovo môžem potvrdiť, že výdrž tohto mobilu je úctyhodná - do večera som ho nikdy vybiť nedokázal, a to som mohol pokojne počas dňa dve hodiny navigovať cez Waze a k tomu prehrávať hudbu cez Spotify. 

Veľkú radosť mi robili aj kvalitné materiály či matné sklo v zadnej stene. Ja by som si vybral bielu verziu, ale táto zelená je tiež mimoriadne vydarená. Oproti starším iPhonom som si užíval širokouhlý fotoaparát a pomer strán fotografií 16:9. A hoci mobil nabíjam cez noc, rýchle nabíjanie je dnes už nevyhnutnosťou a konečne sme sa ho dočkali aj v sérii 11 Pro. 

Ak môžem niečo kritizovať, tak je to hmotnosť. Ale pokiaľ hľadáte iPhone 11 Pro Max v menšom tele, určite sa zamerajte na rovnako vybavený iPhone 11 Pro. Stojí o 100 eur menej a je až o 35 gramov ľahší. A okrem slabšej batérie a trochu menšieho displeja mi oproti modelu 11 Pro Max nič nechýba.

Na Max-ku musím ešte pochváliť stereo reprodukciu zvukov. Sledovanie videí ma na 11 Pro Max bavilo ešte viac než na iPhone 8 Plus. A pokiaľ ide o výkon, tak nič silnejšie než iPhone 11 / 11 Pro / 11 Pro Max na trhu nenájdete. 

Najviac ma mrzí, že širokouhlý fotoaparát neponúka nočný režim. Ostatným dvom fotoaparátom nemám čo vyčítať, záznamu videa už vôbec.  A ak máte doma aj nejaké Lightning príslušenstvo, poteší vás aj zachovanie tohto konektora.

Skrátka, iPhone 11 Pro Max môžem označiť za veľmi slušné vylepšenie minuloročného iPhonu XS Max, ktorým Apple dohnal konkurenciu (rýchle nabíjanie, širokouhlý fotoaparát, nočný režim ostatných dvoch) a v niektorých parametroch ju dokonca prekonáva (Face ID, odolnosť voči vode 4 m pod hladinou, kvalitné materiály, bezkonkurenčné stereo reproduktory či bezkonkurenčný výkon). 

Za zapožičanie telefónu veľmi pekne ďakujeme Telekomu.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu