Takto fotí Huawei Mate 10 Lite

Nasledujúce snímky vytvorené fotoaparátom smartfónu Huawei Mate 10 Lite s vyčisteným objektívom a snahou o čo najstabilnejšiu pozíciu fotografa sme vybrali z našich najlepších záberov. V každej situácii sa snažíme vytvárať aspoň dve snímky, rozumne využívať HDR, výnimočne aj upravovať expozíciu. Po vytvorení už do snímok nijako nezasahujeme.

Zadný fotoaparát: duálny 16 Mpix + 2 Mpix, video HD Full HD (30 fps), AF (PDAF), clona f/2.2

Predný fotoaparát: duálny 13 Mpix + 2 Mpix, video Full HD (30 fps), clona f/2.0

Ďalšie parametre nájdete v článku Základné info: Huawei Mate 10 Lite.

Krátky komentár:

Fotoaparát Huawei Mate 10 Lite spustíte dvojitým stlačením hlasitosti nadol. V nastaveniach vrelo odporúčam zmeniť Ultra rýchlu snímku z "otvoriť fotoaparát a odfotiť" na iba "otvoriť fotoaparát". Stlačením a podržaním prsta na displeji môžete buď sekvenčne snímať, alebo uzamknúť zaostrenie. Zaujímavá možnosť. Samozrejme, uzamknúť zaostrenie môžete tiež podržaním prsta na nejakom objekte. A následne tiež môžete zmeniť jas snímky presunom slniečka.

Vľavo hore môžete prepnúť na prednú kameru. Ďalšia ponuka bočnej lišty znie: Pohyblivý obrázok, Portrét, Širokouhlá clona a Blesk. Z toho sa oplatí vyskúšať širokouhlú clonu, teda umelé rozmazávanie pozadia. Nefunguje tak dobre ako na Mate 10 Pro, ale možno vás to občas poteší.

Pri prepnutí na prednú kameru sa neustále zapína režim Portrét. Tomu by som najradšej nejak zabránil.

Ťahom prsta zľava vysuniete režimy fotoaparátu. Tam ma zaujala nielen Profesionálna fotografia či Profesionálne video, ale určite odporúčam zapínať aj HDR (hlave pri krajinkách a kontrastných záberoch), na statíve určite vyskúšajte Nočný záber (na statíve) a Špeciálne efekty (hodvábna voda, hviezdna obloha a ďalšie).

Sprava zase vysuniete nastavenia. Tam ma sklamala absencia pomeru strán 16:9. Je síce pekné, že displej tohto smartfónu má pomer 18:9, ale TV, notebook aj väčšina mobilov stále ponúka pomer 16:9, v ktorom by som rád fotografoval aj naďalej. Tu si môžem vybrať medzi 16 Mpix (4:3) a 11 Mpix (18:9). V profesionálnom režime môžete fotografovať do RAW.

Nie úplne najšťastnejšou vlastnosťou fotoaparátu v Huaweioch je jeho rýchle zhasnutie. Ak čakáte na nejakú scénu, po asi minúte obrazovka zhasne a vy na oživenie fotoaparátu musíte do displeja ťuknúť.

Kvalita snímok je dobrá, adekvátna cenovke. Nejde o žiadne šokujúce prekvapenie. Zadný aj predný fotoaparát však majú vedľa seba sekundárny 2 Mpix duplikát, ktorý pomáha rozmazávať pozadie. A rozmazávanie pozadia na prednej kamere dnes neponúka žiadny mobil v tejto cenovej kategórii a určite je to funkcia, ktorá bude pre istú cieľovku veľmi atraktívna. Predná kamera patrí všeobecne k tým lepším. Škoda len toho nepohodlného prepínania na ňu.

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ

Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, preto môže pri pomalom internetovom pripojení chvíľu trvať ich načítanie. Otvorenie obrázkov kliknutím / dotykom prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom myši alebo dotykom obrazovky otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia, skúmať detaily a analyzovať EXIF.

GALÉRIA VIDEÍ

Diskusia k článku:

Michal 27.11.2017 - 23:11

Pekne. Kedy bude cca recenzia? Tento fon ma zaujima.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne28.11.2017 - 17:39 Trvalý odkaz

u zeleneho goblina za 388. Co ja viem za taku tehlu to nie je ze zla cena, aj tie fotky vyzeraju k svetu. tesim sa na recenziu.

Michal03.12.2017 - 22:26 Trvalý odkaz

Fotky pekne,zatial spokojnost. Povodne som ani nepostrehol ze to ma blesk aj vpredu. Aj ked ja to moc nevyuzijem.

Celá diskusia 3 príspevky