Takto fotí Apple iPhone 8 Plus: slnečná bratislavská nedeľa

Nasledujúce snímky vytvorené fotoaparátom smartfónu Apple iPhone 8 Plus s vyčisteným objektívom a snahou o čo najstabilnejšiu pozíciu fotografa sme vybrali z našich najlepších záberov. V každej situácii sa snažíme vytvárať aspoň dve snímky, rozumne využívať HDR, výnimočne aj upravovať expozíciu. Po vytvorení už do snímok nijako nezasahujeme.

Zadný fotoaparát (28 mm ekv.): 12 Mpix (4:3), LED blesk, video Full HD (až 240 fps) / 4K video (60 fps), AF (PDAF), clona f/1.8, OIS

Zadný fotoaparát (56 mm ekv.):: 12 Mpix (4:3), LED blesk, video Full HD (až 240 fps) / 4K video (60 fps), AF (PDAF), clona f/2.8

Predný fotoaparát: 7 Mpix (4:3), Full HD video, clona f/2.2,

Ďalšie parametre nájdete v článku Základné info: Apple iPhone 8 Plus.

Krátky komentár:

Po dvoch dňoch hrania sa s fotoaparátom iPhonu 8 Plus prehlasujem, že oproti iPhonu 7 Plus nenastali v tomto smere žiadne výrazné zmeny. V nastaveniach fotoaparátu (v iOS 11 sú oddelené od nastavení fotiek) sa objavila položka Auto HDR. Keď ju odkliknete, objaví sa HDR tlačidlo v ľavej lište hľadáčika. Predná kamera neprináša nič nové, zadná je možno o čosi vhodnejšia do šera, ale zázraky od nej nečakajte. Stále chýba nastavenie pomeru 16:9 aj manuálny režim s dlhými expozíciami pre fotografovanie na statíve. Ak máte iPhone 7 / 7 Plus, bude najväčším dôvodom na zmenu snáď len záznam 4K 60 fps alebo Full HD 240 fps. Ale ak nestriháte video ani nevlastníte namakanú 4K telku, nemáte na update vážny dôvod.

iPhone 8 Plus som priamo porovnával aj so Samsungom Galaxy Note 8. Ten oveľa presnejšie rozmazáva pozadie (režim portrét, resp. dynamické zaostrovanie), na krajšom displeji vyzerajú lepšie nielen fotografie, ale už samotný hľadáčik počas fotografovania. Na iPhone mi chýba rýchle spustenie dvojitým stlačením vypínača. Note 8 ponúka optickú stabilizáciu aj na druhom objektíve, iPhone pri dvojnásobnom priblížení stabilizuje len digitálne. Celkovo môžem povedať, že pokiaľ by som hľadal najlepší fotomobil súčasnosti, siahnem po Note 8. Páči sa mi aj širšie základné ohnisko (odhadujem 26 mm ekv. oproti 28 mm na iPhone) a oveľa lepšie makro pri dvojnásobnom priblížení. Aj výsledky z prednej kamery Note 8 sú vďaka zaostrovaniu a ďalším vlastnostiam lepšie. Ako už tušíte, Apple na kórejskú konkurenciu trochu stráca dych. iPhone vyniká záznamom a strihom videa, na fotografovanie si jednoznačne vyberám Galaxy Note 8. Ale viac už v samostatnom porovnaní fotoaparátov.

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ

Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, preto môže pri pomalom internetovom pripojení chvíľu trvať ich načítanie. Otvorenie obrázkov kliknutím / dotykom prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom myši alebo dotykom obrazovky otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia, skúmať detaily a analyzovať EXIF.

GALÉRIA VIDEÍ

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 02.10.2017 - 16:28

ok ten rozdiel s hdr je tam brutalny. priznam sa, takto na prvy pohlad by som nepovedal ze je to iphone. snad po 6 ci 7 rokoch posuvaju expoziciu do "pacivejsich" tonov. iPhone ma zvycajne chladnejsie fotky, na tom hrade to vidno. aj tie kvety maju taky zlty makky nadych. ale okrem tejto zbytocnej pripomienky - zabery vyborne, publikovatelne ihned, bez uprav. palec hore.

Nightmare02.10.2017 - 18:13 Trvalý odkaz

Riso co si kupis iPhone 8 ci Note 8?

ondrakomous05.10.2017 - 12:12 Trvalý odkaz

v Bratislave jsou nejhezci holky na svete, tady není zadna, proc?

Celá diskusia 6 príspevkov